Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos mięsny

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Są tu jacyś mięsożercy? To danie właśnie dla Was. Mieszanka smaków zadowoli podniebienie niejednego amatora takich potraw.

Składniki:

Składniki:

cebula 500 gramów
ząbki czosnku 4 sztuki
kiełbasa zwyczajna 250 gramów
kiełbasa chuda 250 gramów
boczek wędzony 150 gramów
polędwiczki wieprzowe 200 gramów
bulion warzywny 150 mililitrów
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
przyprawy 1 łyżeczka
kapary 1 łyżka

Porada

W składnikach "przyprawy" użyliśmy mielonego sumaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos mięsny

Cebulę kroimy w piórka.

Czosnek siekamy.

Kiełbasy, boczek polędwiczkę kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju, często mieszając.

Gdy mięso podsmażymy, dodajemy cebulę i dusimy pod przykryciem przez 15 minut, pod koniec dorzucając czosnek.

Bulion łączymy z koncentratem pomidorowym, kaparami i sumakiem. Wlewamy do mięs, dusimy (bez przykrycia, największy płomień), przez kwadrans.

Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak