Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biało-czerwony jabłecznik

2.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ten jabłecznik to bardzo smaczne i efektowne połączenie białego biszkoptu, jabłkowego musu z dodatkiem truskawkowej galaretki oraz puszystej masy śmietanowej.

Składniki:

Biały biszkopt:

białko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
sól 1 szczypta
ocet 1 łyżka
mąka tortowa 5 łyżek
mąka ziemniaczana 0.75 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Poncz:

woda 0.5 szklanki
sok z cytryny 2 łyżki
cukier 2 łyżki

Mus jabłkowo-truskawkowy:

jabłka 4 sztuki
galaretka truskawkowa 2 opakowania
woda 4 łyżki

Bita śmietana:

śmietana 30% 500 mililitrów
cukier 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
woda 80 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Biało-czerwony jabłecznik

Biały biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na gęstą masę, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodać ocet. Następnie delikatnie wmieszać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na formę wysmarowaną papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu ciasto wystudzić, przekroić na pół i naponczować obie części wodą rozmieszaną z sokiem cytrynowym i cukrem.

Mus jabłkowo - truskawkowy:
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podprażyć z czterema łyżkami wody na niewielkim ogniu. Po zdjęciu rondelka z ognia jabłka wymieszać z galaretkami i odstawić na pół godziny. Połowę przestudzonego musu jabłkowego wyłożyć na jedną warstwę biszkopta, przykryć drugą warstwą i wyłożyć drugą połowę musu.

Bita śmietana:
Żelatynę zalać trzema łyżkami zimnej wody, a kiedy spęcznieje rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodając wystudzoną żelatynę. Masę śmietanową wyłożyć na ciasto (można wycisnąć szprycą) i wstawić całość do lodówki na godzinę. Przed podaniem udekorować listkami melisy lub mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak