Przepis i sposób przygotowania na: Białkowiec przekładany
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. PRZYGOTOWANIE CIASTA: Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy stopniowo cukier (zwykły i waniliowy) oraz wlewamy na przemian olej, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstałą masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 minut.
KROK 2. PRZYGOTOWANIE MASY KAKAOWEJ: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier oraz kakao i lekko zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i cały czas mieszając dodajemy żółtka i jajka. Kiedy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją szybko z ognia i studzimy.
KROK 3. WYKOŃCZENIE: Ostudzony białkowiec dzielimy na równe części (ilość wedle uznania) i smarujemy każdą z nich masą kakaową, a następnie składamy. Wierzch ciasta również smarujemy cienką warstwą masy i posypujemy ją wiórkami kokosowymi.
Życzę smacznego! :D