Przepis i sposób przygotowania na: Beziki kawowe
Kawę zalewamy ciepłą wodą, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia kawy i odstawiamy do wystygnięcia.
Schłodzone białka ( starannie oddzielone białka od żółtek ) umieszczamy w misie robota kuchennego, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać. Kiedy białka zaczną trzymać się ścian naczynia zaczynamy powoli, partiami wsypywać cukier. Stale miksując ubijamy pianę przez 6-10 minut, w zależności od posiadanego miksera. Piana bezowa powinna być bardzo gęsta, lśniąca i na widełkach powinna zachowywać swój kształt. Następnie dodajemy rozpuszczoną kawę, mieszamy. Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką tylki i wyciskamy beziki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyciśnięte beziki posypujemy delikatnie kakao.
Suszymy w temperaturze 100-110 °C przez 1- 1,5 godziny. Pod koniec suszenia kontrolujemy czy są już suche w środku. Bezy studzimy na kratce, przechowujemy w metalowej puszce lub szklanym słoiku.
Smacznego.