Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezglutenowe crumble z rabarbarem, gruszką i czarną porzeczką oraz kruszonką z orzecha laskowego i otrębów owsianych

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

rabarbar 20 g
gruszki 2
czarna porzeczka 200 g
białe wino 200 ml
miód 30 g

Kruszonka

prażone orzechy laskowe 200 g zmielonych
cukier brązowy 100 g
masło 100 g
mąka kukurydziana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowe crumble z rabarbarem, gruszką i czarną porzeczką oraz kruszonką z orzecha laskowego i otrębów owsianych

Sposób przygotowania:
Cukier z masłem wyrabiamy, dodajemy porcjami wymieszaną mąkę z mielonymi orzechami. Wyrabiamy do momentu, aż kruszonka zacznie się lepić.
Rabarbar obieramy i kroimy w plasterki, podgotowujemy w białym winie z miodem tak, aby delikatnie zmiękł. Studzimy.
Gruszkę obieramy i kroimy na cząstki, a następnie delikatnie blanszujemy w białym winie z cukrem. Schładzamy.
Do miseczek porcelanowych nakładamy rabarbar, gruszkę i czerwoną porzeczkę.
Na wierzch sypiemy kruszonkę orzechową i zapiekamy wszystko w piecu do momentu, aż kruszonka uzyska apetyczny brązowy kolor (około 20-25 minut w temp 200°C).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 13.05.2016 22:21
smacznie i zdrowo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak