Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Beza Pavlova ze smażonymi pamarańczami i granatem

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

NA BEZĘ:
białko 150 g
cukier puder 150 g
cukier kryształ 150 g
Na wierzch:
śmietanka 200 ml 36%
cukier puder ok. 100 g
granat 2-4 łyżki nasion
pomarańcze ekologiczne 2-3 szt
cukier 100 g
wanilia 1/4 laski
liczi 3-4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Beza Pavlova ze smażonymi pamarańczami i granatem

Kroki postępowania

1
Białka o temp. pokojowej ubić z cukrem pudrem na sztywno używając niskiej lub średniej prędkości miksera, cukier puder dodawać stopniowo;
Do tak ubitej piany z białek dodać cukier kryształ i krótko zmiksować tylko do połączenia się składników;
Krok 1 - Beza Pavlova ze smażonymi pamarańczami i granatem foto
2
Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 22-25 cm;
Papier odwrocić na drugą stronę;
Krok 2 - Beza Pavlova ze smażonymi pamarańczami i granatem foto
3
Na narysowany okrąg wyłożyć ubite z cukrem białka;
Piekarnik rozgrzać do 130 stopni, piec bezę 50 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć jeszcze 2-3 h; Wystudzić w piekarniku z otwartymi drzwiczkami;
Krok 3 - Beza Pavlova ze smażonymi pamarańczami i granatem foto
4
Pomarańcze obrać ze skórki, zostawić 1/3 ilości skórki odcinając białą cześć ;Z pomarańczy wyciąć fileciki; Z resztek wycisnąć sok;
Sok, fileciki i posiekaną skórkę pomarańczy podsmażyć z cukrem i wanilią kilka-klikanaście minut ( do odparowania soku i zagęszczenia owoców); Schłodzić;
Krok 4 - Beza Pavlova ze smażonymi pamarańczami i granatem foto
5
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem;
Krok 5 - Beza Pavlova ze smażonymi pamarańczami i granatem foto
6
Na bezę wyłożyć warstwę ubitej śmietanki, po czym kolejną warstwę smażonych z wanilią pomarańczy,a na nią kilka kawałków swieżych liczi i ziarna granatu;Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu;
Smacznego!
Krok 6 - Beza Pavlova ze smażonymi pamarańczami i granatem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

W21 21.09.2022 19:21
Sprawdziłam przepis - wyszła rewelacyjna ,,konfitura" z pomarańczy
atort111
atort111 22.01.2014 23:36
naprawdę pięknie
ONY_za_kare 19.01.2014 11:39
wspaniały deser
Katarzyna/kate1980 18.01.2014 22:12
o jej jaka śliczna
pawel123 18.01.2014 17:11
moje smaki :-)
krystyna330 18.01.2014 16:37
ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak