Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bataty frytkowe z piekarnika

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Bataty są słodką odmianą ziemniaków, doskonale smakują jako frytki, z dodatkiem przypraw, soku z cytryny........SMACZNEGO!!!

Składniki:

batat 3 sztuki
olej rzepakowy 0.5 szklanki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
Sól czosnkowa jodowana Prymat 0.7 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 0.5 łyżeczki
sok z cytryny 0.5 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Bataty frytkowe z piekarnika

Bataty obrać ze skórki, dobrze opłukać, pokroić jak frytki ok. 1 cm szerokości.

Do formy 20x15 cm w której się będą piekły wlać olej rzepakowy, wsypać pokrojone bataty, wsypać zioła prowansalskie, sól czosnkową, wlać sok z połowy cytryny, paprykę ostrą mieloną.

Wszystko delikatnie przemieszać w formie, piekarnik nagrzany na 200°C, grzanie góra/dół, wstawić formę i piec 35 minut, następnie na termoobiegu piec jeszcze z 5 minut, odparuje woda i bataty są chrupiące, można podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak