Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barwna dżdżownica- stonoga

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 sztuk
cukier kryształ 25 dag
mąka tortowa 25 dag
woda 8 łyżek
olej 10 łyżek
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
kakao 2 łyżki
aromat waniliowy 5 kropli
żółtko jajek 3 sztuki
cukier kryształ 1/2 szklanki
mleko 2% 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier wanilinowy 1 torebka
masło 1 kostka
polewa czekoladowa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Barwna dżdżownica- stonoga

Kroki postępowania

1
KREM: 1 jajko i żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym, następnie dodawać mąkę (jednocześnie mieszając). Zagotować mleko, dodać jaja z cukrem i mąką- mieszać na gorącym ogniu aż masa zgęstnieje. W międzyczasie rozetrzeć masło, które połączyć z gorącą masą.
Krok 1 - Barwna dżdżownica- stonoga foto
2
CIASTO: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, olej, proszek do pieczenia, wodę. W drugim pojemniku ubić pianę z białek i dodać do ciasta, które ostatecznie podzielić na dwie porcje. Do jednej części dodać kakao, do drugiej aromat. Ciasto przełożyć do wąskich foremek i piec w temperaturze 160 stopni przez 30-40 minut.
Krok 2 - Barwna dżdżownica- stonoga foto
3
Po upieczeniu ciasta pokroić je w dwucentymetrowe kromki.
Krok 3 - Barwna dżdżownica- stonoga foto
4
Kromeczki ciasta przekładać na przemian (raz ciemne, raz jasne) kremem.
Krok 4 - Barwna dżdżownica- stonoga foto
5
Ciasto można przyozdobić cukiereczkami:)
Krok 5 - Barwna dżdżownica- stonoga foto
6
Gotową gąsienicę polać polewą czekoladową:)
Krok 6 - Barwna dżdżownica- stonoga foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 16.02.2013 19:18
pyszna uciecha dla malucha
Magda60 06.09.2012 19:44
mnie tez sie podoba
parysek10 01.09.2012 15:51
ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak