Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz z nowalijek

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Taki barszczyk na młodych warzywach smakuje wybornie. Wszystko na bazie młodych warzyw.

Składniki:

kapusta włoska 1 główka
marchewki 3 sztuki
pietruszka 2 sztuki
seler korzeniowy 1 sztuka
por 1 sztuka
pomidory malinowe 2 sztuki
żółta fasolka szparagowa 200 gramów
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Ziele angielskie całe XXL 5 sztuk
koperek świeży 1 pęczek
kości wędzone 500 gramów
młode ziemniaki 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz z nowalijek

Warzywa oczyściłem, obrałem. Marchewkę, pietruszkę, seler pokroiłem na kawałki. Ziemniaki w grubą kostkę. Por (biała część z częścią zielonej) na kilka kawałków. Buraczki w kostkę, łodyżki też. Fasolkę szparagową pociąłem na kawałki w ukos. Kość zalałem 1,5 l wody, zagotowałem, dodałem marchewkę, pietruszkę, seler. Wrzuciłem świeży listek laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, doprawiłem solą. Jak warzywa zmiękły, dodałem ziemniaki i buraczki. Kapustę pokroiłem w dość szerokie paski. Pomidory sparzyłem, obrałem, pokroiłem. Dodałem do zupy wraz z koncentratem pomidorowym i porem. Gotowałem do miękkości wszystkich składników warzywnych. Doprawiłem solą i pieprzem.
Zupę podałem z kwaśną śmietaną i dużą ilością posiekanego koperku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak