Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Najlepsza kombinacja pod słońcem.

Składniki:

bulion warzywny 700 ml
buraki 3 sztuki
zakwas buraczany 1 szklanka
ocet jabłkowy 1 łyżeczka
ząbki czosnku 2 sztuki
majeranek 1 łyżeczka
śmietana 18% 2 łyżki
ziemniaki 6 sztuk
cebula duża 2 sztuki
natka pietruszki 1 łyżeczka
olej rzepakowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami

Buraki pieczemy w folii aluminiowej w 180 stopniach około 40 minut. Po tym czasie obieramy je, ścieramy na tarce na dużych oczkach i wrzucamy do bulionu. Dodajemy do tego zakwas, czosnek i majeranek, gotujemy 15 minut, pod koniec wlewamy ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę odcedzamy, lekko studzimy i zabielamy śmietaną. Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, tłuczemy, dodajemy cebulę i sól, mieszamy. Ziemniaki wykładamy na talerz, nalewamy zupę, całość posypujemy natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 04.03.2019 11:35
Fajne połączenie ,często tak łączę.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak