Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz biały wg Czesia

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas na żur 1 sztuka
woda 2,5 litra
ziele angielskie 1 garść
Liść laurowy suszony Prymat 1 garść
mąka pszenna 2 łyżka
jaja 3 sztuka
kiełbasa wiejska 1 sztuka
ser biały 0,3 kg
czosnek 3 sztuka
przyprawy 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz biały wg Czesia

Kroki postępowania

1
Na samym początku należy zagotować wodę w garnczku z 2 łyżeczkami soli. Następnie przez praskę przeciskamy czosnek, który wraz z zielem angielskim i liściem laurowym wsypujemy do garnka. Po zagotowaniu się wody wlewamy po woli żur ciągle mieszając. W tym samym czasie w kubku w 3/4 wody rozpuszczamy 2 łyżki mąki pszennej. W chwili uzyskania jednolitej masy, wlewamy ją do garnka.
Krok 1 - Barszcz biały wg Czesia foto
2
Na oddzielnym palniku gotujemy 2 jajka na twardo. Na talerzu umieszczamy pokrojoną kiełbaskę wiejską i kawałek białego sera.
Krok 2 - Barszcz biały wg Czesia foto
3
W kolejnym etapie wbijamy surowe jajko do barszczu i dokładnie go roztrzepujemy, wlewamy jajka do barszczu i ciągle mieszamy. Gotowy barszcz wlewamy na talerz. Dodatkowo barszcz można podawać z kromką wiejskiego chleba.
Krok 3 - Barszcz biały wg Czesia foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 19.03.2013 09:36
Idealny na święta :)
Dorian 13.02.2013 13:16
smaczny
LoLa 08.02.2013 22:56
pychotka
Gracer 18.01.2013 19:53
pycha
Justyna28 05.09.2012 16:09
super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak