Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baranek i zajączek

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
brązowy cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 32 g
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
jajko 4 sztuki
majonez 2/3 szklanki
skórka pomarańczowa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Baranek i zajączek

Kroki postępowania

1
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Baranek i zajączek foto
2
Dodać do nich jajka, majonez i skórkę pomarańczową. Wszystko ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut.
Krok 2 - Baranek i zajączek foto
3
2 foremki (zajączek o wymiarach 14x16 cm, baranek 20x14 cm) wysmarować tłuszczem i posypać mąką.
Krok 3 - Baranek i zajączek foto
4
Do foremek wlać ciasto do ok. 2/3 wysokości (resztę ciasta można wlać do foremek do muffinek i będzie babeczka do koszyczka).
Krok 4 - Baranek i zajączek foto
5
Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, włączyć termoobieg. Ciasto piec ok. 45 minut (sprawdzić patyczkiem). Ciasto lekko przestudzić w foremkach, a następnie wyjąć z nich i dobrze ostudzić. Można dowolnie udekorować.
Krok 5 - Baranek i zajączek foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 04.10.2014 15:17
Bardzo ładne
Marta Ryżek-Kalkowska 04.10.2014 14:37
pięknie się wypiekły
mirosława4 04.10.2014 14:28
jakie ładne
Pani Domu 04.10.2014 12:35
ładna parka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak