Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Banoffee pie

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kawa rozpuszczalna 1 łyżka
herbatniki 200 g
masło 100 g
banan 3 szt
masa krówkowa 400 g
śmietana kremowa 30% 500 ml
śmietan fx 2 op
sok z cytryny 1 łyżeczka
czekolada mleczna

Przepis i sposób przygotowania na: Banoffee pie

Masło rozpuszczamy i studzimy. Herbatniki miksujemy i dodajemy do nich roztopione masło, dokładnie mieszamy i wykładamy równomiernie w tortownicy o śr. 26 cm, dokładnie przyciskając. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Na zmiksowane herbatniki rozsmarowujemy masę krówkową (masę można delikatnie podgrzać, aby lepiej się rozsmarowywała). Banany kroimy w plasterki, w misce mieszamy z sokiem z cytryny i układamy na masie krówkowej. Śmietankę ubijamy z śmietan-fixem i na koniec ubijania wsypujemy łyżkę kawy. Smarujemy wierzch ciasta i delikatnie posypujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak