Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowo-czekoladowe z malinami

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1.3/4 szklanki
cukier 15 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 1/4 łyżeczki
czekolada w proszku 15 dag
masło 12 dag
jajko 3 sztuki
maliny świeże 1 szklanka
Polewa:
gorzka czekolada 10 dag
maliny świeże
banan 3 sztuki
kwaśna śmietana 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowo-czekoladowe z malinami

Mąką przesiać i na sucho wymieszać z cukrem, proszkiem i sodą oraz solą . Masło stopić i przestudzić, jajka lekko ubić i wymieszać z rozgniecionymi bananami( ja zmiksowałam), dodać tłuszcz i wymieszać. Do mąki dodać mokre składniki i lekko przemieszać, do mieszania ciasta używamy tylko łyżki, następnie dodać czekoladę i dokładnie wymieszać na koniec dodać maliny i bardzo ostrożnie wymieszać je z ciastem.
Średniej wielkości tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie wylać do niej ciasto.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st i piec ciasto około 50 min po upieczeniu ciasto wystudzić, polać polewą i udekorować
malinami.
Polewa:
Czekoladę rozpuścić w miseczce ustawionej na garnku z gorącą wodą i do rozpuszczonej czekolady dodać śmietanę, wymieszać i przestudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 10.08.2012 22:37
Piękne ciacho!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak