Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowa stracciatella

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Deser z mascarpone

Składniki:

smakołyki do deseru

serek mascarpone 250 g
jogurt grecki 1 szklanka
banan 2 sztuki
czekolada mleczna 1 tabliczka
cukier puder 1 łyżka
czekolada 2 kostki
rurki wafelkowe 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowa stracciatella

Banany kroimy na mniejsze kawałki (zostawiając odrobinę do przybrania deseru). Wkładamy je do miski, dodajemy mascarpone, jogurt grecki i cukier puder, ucieramy mikserem, aż składniki połączą się, a masa będzie gładka. Dodajemy do niej startą na grubych oczkach tarki mleczną czekoladę, mieszamy całość łyżką.
Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno.
Do małych szklanek przekładamy deser, na wierzch kładziemy bitą śmietanę, oprószamy startą na tarce czekoladą, dekorujemy plasterkami banana. Do każdego deseru wkładamy przełamane na pół rurki waflowe. Od razu podajemy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak