Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Balbinka

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Placek kokosowy

białko 6 sztuk
wiórki kokosowe 1 szklanka
mąka pszenna 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 3/4 szklanki

Masa

serek homogenizowany 2 szklanki
śmietana kremówka 1/2 litra
cukier puder 3/4 szklanki
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
galaretka niebieska 1 opakowanie
truskawki 10 sztuk
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Balbinka

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem oraz wiórki. Pieczemy placek przez 20 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu dzielimy na dwie części.
Do serka homogenizowanego dodajemy rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody 1 łyżeczkę żelatyny. Masę wylewamy na blaszkę o wymiarach max 20 cm. Układamy na niej jeden z placków. Następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy do niej resztę żelatyny rozpuszczonej w małej ilości gorącej wody. Dzielimy na dwie części jedna część na być podwójnie większa niż druga. Do małej części masy dodajemy galaretkę niebieską rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody. Do masy większej
dodajemy zmiksowane truskawki oraz galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody.
Masę różową dzielimy na dwie części. Na placek w blaszce wylewamy połowę masy różowej, przykrywamy drugim plackiem, wykładamy masę różową i niebieską. Wstawiamy od razu do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 19.01.2017 19:50
super się prezentuje i tak na pewno smakuje
Ada-Gaba 19.01.2017 18:38
fajnie wygląda
Patrycja33 19.01.2017 10:18
wygląda super :)
Ewelina1991 19.01.2017 09:57
świetne ciacho
Krystyna32 19.01.2017 08:03
wygląda pysznie
MałaMi89 19.01.2017 00:39
O jakie cudne ciacho! :)
Franciszek 19.01.2017 00:22
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak