Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan omdlały imam (po turecku)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 2 szt.
pomidor 3 szt.
cebula 2 szt.
ząbki czosnku 2 szt.
natka pietruszki 1 pęczek
sól do smaku
cukier kryształ do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan omdlały imam (po turecku)

Bakłażany myjemy i przecinamy wzdłuż na pół, żeby powstały 4 porcje. Wydrążamy środki zostawiając miąższ. Solimy i odstawiamy na pół godziny, żeby puściły sok. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojony w kostkę miąższ i pomidory. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Dusimy ok. 15 minut. Przygotowanym farszem napełniamy bakłażanowe łódeczki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Pieczemy pod przykryciem ok. 1 h w temperaturze 180 stopni C. Gdy to konieczne w trakcie pieczenia podlewamy wodą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 14.09.2016 09:21
super przepis !!! zabieram do swojej księgi :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak