Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka żurawinowa

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 150 g
cukier 1 szkl
mąka pszenna 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
jajko 2 szt
esencja waniliowa 1 łyżeczka
Polewa:
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Babka żurawinowa

Margarynę przełożyć do garnka dodać 1/4 szkl. wody oraz cukier. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu. Gdy masa zacznie się gotować, zdjąć z ognia. Ostudzić i dodać żółtka oraz olejek waniliowy. Porcjami dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem. Na koniec dodać białka ubite ze szczyptą soli. Wsypać żurawinę, dokładnie wymieszać. Masą napełnić natłuszczoną formę na babkę. Piec ok. 50 min w temp. 170st. Ostudzić i polać polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 26.02.2014 10:26
wspaniała babka :)
Iwusia 23.01.2014 23:13
bardzo smaczna
msmariusz 19.01.2014 23:10
ładna baba
Katarzyna/kate1980 16.01.2014 21:39
fajna babeczka
caralajna 16.01.2014 19:24
bardzo apetyczna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak