Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z kawą zbożową i rodzynkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 1/3 szkl
drożdże świeże 12,5 g
miód płynny 1/3 szkl
mąka pszenna 3 szkl
masło 50 g
kawa zbożowa 1 czubata łyżka
rodzynki 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z kawą zbożową i rodzynkami

Kroki postępowania

1
Drożdże rozetrzeć z miodem i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Odstawić na 10min przykryte ściereczką. Wsypać mąkę, rozpuszczone i przestudzone masło oraz kawę zbożową.
Krok 1 - Babka z kawą zbożową i rodzynkami foto
2
Wyrobić ciasto i wgnieść rodzynki. Odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po ty czasie ponownie zagnieść, ale krótko.
Krok 2 - Babka z kawą zbożową i rodzynkami foto
3
Włożyć do formy na babkę. Ponownie odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką ciasto. Piec około 40 min w temperaturze 180*C. Smacznego!
Krok 3 - Babka z kawą zbożową i rodzynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 06.04.2015 07:22
takie słodkości bardzo lubię
Pietruszka 05.04.2015 22:41
ciekawy przepis na babkę
Barbara777 05.04.2015 22:32
musi być smaczna
gosia561 05.04.2015 21:41
klasycznie pyszna
Alex_M 05.04.2015 20:05
świetny pomysł :)
gosia1988 05.04.2015 20:03
takiej jeszcze nie jadłam - muszę wypróbować :)
IZABELA29 05.04.2015 19:46
muszę wypróbować przepis akurat mam nadmiar kawy zbożowej
IwonaDD 05.04.2015 18:04
fantastyczna!!!!!!!!
Renata9 05.04.2015 17:52
Fajna babka, takiej jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak