Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z kakao Zewy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

na babkę

mąka kukurydziana 100 g
mąka pszenna 250 g typ 500
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kakao 1 łyżka czubata
napój gazowany 1/2 szk
margaryna 250 g
cukier 2/3 szk
cukier waniliowy 1 łyżka

lukier

cukier puder 1 szk
śmietana 18 proc 3 łyżki
barwnik spożywczy do ciast 1 szczypta brązowy i żółty

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z kakao Zewy

Przygotować lukry : żółty i brązowy.
Margarynę utrzeć z cukrami.
Potem dodawać po jednym jajku a następnie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Wlać oranżadę i wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie nierówne części i do tej mniejszej wsypać kakao i dodać oranżadę, wymieszać.
Formę do babki z kominkiem wysmarować margaryna i wysypać bułką tartą.
Wyłożyć połowę masy jasnej, potem ciemnej i jasnej.
Lekko można zamieszać.
Babkę piec około godziny ( do suchego patyczka ) w 170 stopniach.
Upieczoną wystudzić na kratce i polać lukrami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 25.03.2016 08:47
Pyszna babka
ZEWA 25.03.2016 08:29
Bardzo dziękuję :)
ilka01 24.03.2016 21:41
fajna babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak