Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z daktylami, żurawiną i skórką pomarańczową

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5
margaryna 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sok z połówki cytryny dużej
mąka kukurydziana 1/2 szklanka
mąka pszenna 1/2 szklanka
żurawina 3 łyżki
skórka pomarańczowa 50 g
daktyle 80 g
cukier trzcinowy 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z daktylami, żurawiną i skórką pomarańczową

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy mikserem z cukrem, do utartych dodajemy miękką margarynę, sok z cytryny i wszystko razem ucieramy. Następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i całość ponownie ucieramy mikserem. Do masy wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki daktyle, żurawinę i skórkę pomarańczową, mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i całość delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy na babkę i pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Gotową babkę dekorujemy wg uznania np. polewamy lukrem (z cytryny i cukru pudru) oraz posypujemy skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 18.06.2013 17:12
ale smakołyk
czekoladka_m 02.05.2013 10:27
Pyszności...
Nika 02.05.2013 09:22
same pyszności
katarzynagotuje 01.05.2013 22:28
Prezentuje się bardzo ładnie, pewnie też bardzo smaczna ;)
Monika-twin 01.05.2013 22:20
fajne dodatki
Luki 01.05.2013 21:19
super babeczka
Renata9 01.05.2013 21:11
smakowita babka
PaniMISIOWA 01.05.2013 21:04
pysznie wygląda!
Wiesława1 01.05.2013 21:04
musi być pyszniutka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak