Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka wielokolorowa

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2 szkl.
cukier drobny 1 szkl.
jajko 5
masło lub margaryna 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 op.
mleko 1 szkl.
kakao 2 łyżeczki
budyń waniliowy 1 op.
kisiel wiśniowy 1 op.
mak 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka wielokolorowa

Jajka wybić w całości do sporej miski i razem z cukrem ubić na puszystą masę.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym - dodać do ubitych jajek, wymieszać mikserem, dolać mleko i rozpuszczony tłuszcz - krótko zmiksować do połączenia.

Podzielić podstawowe ciasto na 4 części podobnej objętości i połączyć z przygotowanymi dodatkami smakowymi: - kakao, makiem, kisielem i budyniem.

Poszczególne kolory warstwowo wlewać na siebie do szerokiej keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 180*C i piec ok. 60 min.

Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 22.04.2017 12:35
Świetny pomysł na babkę :)
Franciszek 22.04.2017 11:30
dobra do kawy
MonikaW 21.04.2017 21:55
bardzo ją lubię
RenataZ-et 21.04.2017 21:34
smaczna babka
Bernadeta1 21.04.2017 17:12
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak