Przepis i sposób przygotowania na: Babka sernikowa na zimno z chili i sosem owocowym
Galaretkę rozpuścić w szklance wody i podzielić na dwie części, do jednej dodać płaską łyżeczkę żelatyny i wymieszać.
Twaróg podzielić na trzy części.
Do pierwszej części twarogu dodać łyżeczkę cukru waniliowego, dwie łyżki cukru, 50 ml kremówki i zmiksować. Dodać galaretkę z żelatyną, krótko zmiksować i wylać do formy.
Drugą część twarogu zmiksować z dwoma łyżkami cukru, łyżeczką cukru waniliowego, 50 ml kremówki i czarnymi jagodami na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody, dodać do masy serowej, szybko zmiksować. Masę przełożyć do worka cukierniczego z małą okrągłą końcówką i wcisnąć w poprzednią masę w kilku miejscach.
Trzecią część twarogu zmiksować z resztą cukru, kremówki i truskawkami na gładką masę. Dodać rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę, wymieszać, przełożyć do rękawa cukierniczego i tak jak poprzednio wcisnąć w kilku miejscach do formy.
Tężejącą galaretkę przełożyć do rękawa cukierniczego i też wcisnąć w masę serową. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Spód: Śmietanę zagotować z chili i szczyptą soli, dodać połamaną czekoladę i chwilę poczekać. Czekolada zmięknie a chili odda smak do śmietany. Wyjąć chili i wymieszać. Dodać pokruszone płatki kukurydziane pełnoziarniste i posiekane orzechy. Wymieszać i wyłożyć na wierzch babki. Po wyjęciu na talerz, będzie to spód.
Sos: Maliny z cukrem i sokiem z cytryny rozgotować i przetrzeć przez sitko. Podawać babkę z kleksem sosu.