Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka mocno cytrynowa z makiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
masło 0,5 kostki
mak 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 0,5 łyżeczki
cukier 1,3 szklanka
cytryna 2
jajko 4
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka mocno cytrynowa z makiem

Kroki postępowania

1
Masło musi być dość miękkie najlepiej w temperaturze pokojowej jak i reszta składników. W jednej misce masło ucieram mikserem wraz z cukrem na gładką masę. Stopniowo dodaję po jednym jajku dalej miksując. Cytryny dokładnie szoruję pod wodą. Skórkę z obu cytryn ścieram do utartego masła z cukrem. Z tych samych cytryn wyciskam również sok i dodaję do masy. W drugiej misce mak wstępnie mieszam z łyżką mąki. Następnie całą mąkę wraz z makiem mieszam z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą. Na koniec mieszam obie miski - z mąką i masą.
Krok 1 - Babka mocno cytrynowa z makiem foto
2
Ciasto piekę w silikonowej foremce więc nie muszę już niczym foremki smarować. Piekę przez około 50 minut w temp 180C.
Krok 2 - Babka mocno cytrynowa z makiem foto
3
wierzch można oblać dowolnie lukrem lub czekoladą i posypać ulubioną posypką
Krok 3 - Babka mocno cytrynowa z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 14.04.2013 06:45
zapowiada Sie fajny deser
Poison1988 26.03.2013 13:29
wygląda rewelacyjnie :)
SmakolykiJoanny 25.03.2013 15:32
Naszła mnie ochota by zrobić babeczkę z makiem narobiłaś mi smak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak