Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka migdałowa z mielonymi migdałami

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

migdały 250 g mielone
masło 1 kostka
jajko 4 duże
cukier 250 g
mąka tortowa 250 g
budyń 2 op. migdałowy
aromat migdałowy
sól
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka migdałowa z mielonymi migdałami

Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem, aromatem migdałowym i żółtkami.
Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia, powoli dodawać do masy, stale ucierając. Na końcu dodać zmielone migdały i ciasto wymieszać ostrożnie ze sztywną pianą z białek (ubitą z solą).

Keksówkę posmarować masłem i wysypać mąką, przełożyć ciasto i piec ok.50 min. w temp.165-175*C.

Po upieczeniu pozostawić babkę w foremce przez 20-30 minut, potem ostrożnie wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
Można polać lukrem lub stopioną czekoladą, albo posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 26.01.2014 11:05
smaczniutka babeczka
Habibi 26.09.2013 15:51
Jest pyszna, a do tego długo zostaje świeża :) ...chociaż u nas znika, zanim dobrze ostygnie ;)
Katarzyna/kate1980 23.09.2013 21:02
świetna ta babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak