Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka majonezowa z karmelową polewą

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyzki
majonez 190 g
olej 100 ml
masło łyżka
cukierki irysy 100 g
śmietanka kremowa 50 ml
posypka cukrowa

Przepis i sposób przygotowania na: Babka majonezowa z karmelową polewą

Białka ubijamy z szczypta soli na sztywną pianę. Dodajemy kolejno cały czas mieszając cukier, żółtka, przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, majonez i olej aż do uzyskania jednolitej masy. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka". W małym rondelku roztapiamy masło i wkładamy cukierki irysy. Roztapiamy je na bardzo małej mocy kuchenki cały czas mieszając, aby się nie przypaliły. Gdy cukierki się roztopią dolewamy kremówkę cały czas mieszając. Jednolitą, gęsta polewę wylewamy równomiernie na babkę i szybko posypujemy posypką cukrową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 05.03.2014 20:35
smaczna babka, jadłam majonezową ale nie z taką polewą, warto wypróbować :)
Mysiunia 05.03.2014 20:32
takiej babki nigdy nie piekłam, ale przepis na polewę na pewno wykorzystam! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak