Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka kawowo-piernikowa z żurawiną

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
kawa rozpuszczalna 3 łyżki
cukier trzcinowy 5 łyżek
miód 1/3 szklanki
mleko 1/2 szklanki
jajko 3 sztuki
margaryna 125 gram
amaretto 3 łyżki
woda 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
Polewa:
czekolada gorzka 100 gram
śmietanka kremowa 100 ml
DODATKOWO:
błyszczący cukier do dekoracji
Forma z kominkiem o średnicy o
szklanka 200 ml
żurawina
orzechy włoskie 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Babka kawowo-piernikowa z żurawiną

Kroki postępowania

1
Do miseczki wlać wrzątek , dodać amaretto i wymieszać. Dodać żurawinę, przykryć i odłożyć na około godzinę. Po tym czasie odcedzić i ostudzić.
Krok 1 - Babka kawowo-piernikowa z żurawiną foto
2
Do rondelka przelać mleko, miód, cukier oraz dodać kawę i pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Zagotować. Gotować do rozpuszczenia i połączenia składników. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Krok 2 - Babka kawowo-piernikowa z żurawiną foto
3
Orzechy zmielić lub zmiksować w blenderze. Do miski przesiać mąkę, orzechy, przyprawę do piernika oraz sodę, wymieszać. Białka oddzielić od żółtek.
Krok 3 - Babka kawowo-piernikowa z żurawiną foto
4
Mieszankę z rondelka przelać do miski i dodać suche składniki i wymieszać delikatnie mikserem. Dodawać po jednym żółtku i lekko wymieszać. Białka ubić na sztywno.
Krok 4 - Babka kawowo-piernikowa z żurawiną foto
5
Porcjami ubite białka dodawać do ciasta i delikatnie wymieszać,żeby piana nie opadła.
Krok 5 - Babka kawowo-piernikowa z żurawiną foto
6
Żurawinę wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do ciasta. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką. Piec około 40-50 minut, do suchego patyczka. Ostudzić na kratce.
Krok 6 - Babka kawowo-piernikowa z żurawiną foto
7
Polewa: Czekoladę podzielić na małe kawałki i dodać do śmietany i ogrzewać aż się roztopi. Ciepłą polać babkę. Posypać cukrem błyszczącym i zostawić do zastygnięcia. Smacznego!
Krok 7 - Babka kawowo-piernikowa z żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Norgiusz 28.01.2014 16:57
musze sprobowac :)
Mati13 05.01.2014 15:37
bardzo smacznie wygląda
Juleczka20 16.12.2013 21:20
muszę zrobić taką babkę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak