Przepis i sposób przygotowania na: BABKA GRYSIKOWA Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ.
w ciągu których przygotowuję babkę.
Jajka roztrzepuję z cukrem. Zagotowuję wodę w garnku, na którym ustawiam
miedzianą lub plastikową miskę. Przelewam do niej jajka i ubijam je na parze
do chwili, aż nie staną się puszyste i jasne oraz powiększą nieco swoją objętość.
Miskę zdejmuję znad wrzątku i dalej ubijam jajka, do całkowitego wystudzenia,
po czym porcjami, wciąż ubijając, dodaję grysik.
Na końcu dodaję cynamon oraz sól. Ciasto będzie gęste i klejące.
Foremkę do średniej keksówki (ciasto będzie niskie) wysmarowuję tłuszczem
i wysypuję bułką. Przekładam masę i wstawiam do nagrzanego piekarnika.
Piekę w 200 stopniach przez ok. 40 minut.
W tym czasie zagotowuję mleko z cukrem waniliowym. Zalewam całością mleka
upieczone ciasto i ponownie wkładam do pieca. Piekę w tej samej temperaturze
do momentu, aż cały płyn nie zostanie wchłonięty.
Ważne, aby ilość płynu nie została zmniejszona.
Inaczej ciasto wyjdzie bardzo suche, zbite i ciężkie.
Podczas pieczenia smażę wiśnie. Na początku puszczą one sok,
więc smaże je ciągle mieszając do chwili, aż płyn zostanie zredukowany,
a konfitura nabierze odpowiedniej gęstej konsystencji. Podaję z babką.
Najlepiej babka grysikowa z konfiturą smakują na ciepło.