Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 400 gram
cukier 180 gram
cukier wanilinowy 16 gram
margaryna 200 gram
jaja 3 szt
drożdże 40 gram
mleko 100 ml
migdały tarte 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa

Kroki postępowania

1
1. Do szklanki wlać 125 gram mleka , dodać drożdże 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. ( ten zaczyn trzymamy 3 godziny tyle trzeba czekać aby się " napracował" )

2. Do miski wsypałam mąkę.

3 . Do garnuszka włożyłam margarynę rozpuściłam .Do ostudzonej dodałam cukry, jaja, wymieszałam i dodałam do mąki .

4. Teraz dodałam rozczyn z drożdży i bakalie tarte , wymieszałam wszystkie składniki i zostawiłam w misce .
Krok 1 - Babka drożdżowa foto
2
Formę od babki wysmarowałam margaryna i obsypałam bułką tartą.
Krok 2 - Babka drożdżowa foto
3
Przełożyłam ciasto do formy .
Krok 3 - Babka drożdżowa foto
4
Piekłam w 170 stopniach 50 minut.


Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem .
Krok 4 - Babka drożdżowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata/MANTIS-KITCHEN 01.10.2013 15:31
Drożdżowa , moje klimaty :)
wyattearp 28.09.2013 18:28
smaczna !!!!!!!!!!!!
Agata3 27.09.2013 19:01
Świetnie współgra z popołudniową herbatą :))
joanna30 27.09.2013 17:04
Pyszna babka :)
Pyszota 27.09.2013 12:29
Pyszny deser
Habibi 27.09.2013 12:08
Bardzo lubimy drożdżową babkę :) Śliczna jest i tak puszysta :)
nutellla 27.09.2013 10:57
mhm domowe smaki
Adamorek 27.09.2013 10:37
super babeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak