Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka czekoladowo - kawowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
mąka pszenna 300gram
masło 125 gram
cukier brązowy 150 gram
kakao 1 łyżka
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
maślanka 200ml
powidła śliwkowe 100 gram
czekolada biała 75 gram
czekolada gorzka 75 gram
kawa 1 łyżeczka (mielona)

Przepis i sposób przygotowania na: Babka czekoladowo - kawowa

Kroki postępowania

1
W maślance rozmieszać kawę rozpuszczalną.
Krok 1 - Babka czekoladowo - kawowa foto
2
Cukier utrzec z masłem na puszystą i jednolitą masę. Połączyć składniki sypkie: mąkę,kakao, kawę mielona i sodę. Do maślanej masy dodawać powidła i jajka, a następnie dodawać składniki sypkie i mokre. Zmiksować aż powatanie jednolita masa.
Krok 2 - Babka czekoladowo - kawowa foto
3
Czekolady pokroić w kostkę i dodać na koniec do masy i lekko wymieszać.
Krok 3 - Babka czekoladowo - kawowa foto
4
Przełożyć ciasto do formy na babkę i piec przez ok 50 minut w 180 stopniach.
Krok 4 - Babka czekoladowo - kawowa foto
5
Po upieczeniu polac polewą z białej czekolady. 50 gram białej czekolady rozpuścic w 20 gramach śmietanki 30%, i polać ciasto.
Krok 5 - Babka czekoladowo - kawowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Halina14 13.05.2013 13:53
pyszna babeczka
Renata9 03.05.2013 17:16
smakowita babeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak