Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka Czarnulka

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciemnego kakao 1/2 szk
mąki pszennej typ 500 2 szk
cukru 1/3 szk
margaryny kasia 125 g
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczka
jajko 2
Polewa:
białej czekolady 80 g
słodkiej śmietanki 18% 2 łyżka
przegotowanej wody 1 łyżka
kolorowa posypka do ciast
jogurt naturalny 330 g

Przepis i sposób przygotowania na: Babka Czarnulka

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać razem z kakao, proszkiem do pieczenia i sodką. Miękką margarynę utrzeć, dodać cukier i ucierać aż cukier się rozetrze. Wbijać po jajku nadal ucierając.
Krok 1 - Babka Czarnulka foto
2
Gdy składniki się połączą zmniejszyć obroty i dodając na przemian mieszankę suchych składników i jogurtu. Gotową masę przełożyć do formy na babkę wysmarowanej margaryną i kaszą manną.
Krok 2 - Babka Czarnulka foto
3
Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 60-65 minut. Babkę po upieczeniu wystudzić. W rondelku podgrzać wodę a na rondelek postawić metalową miskę. Woda nie powinna dotykać miski.
Krok 3 - Babka Czarnulka foto
4
Wrzucić połamaną czekoladę, wlać wodę i śmietanę i podgrzewać do momentu aż z czekolady zrobi się jednolita polewa. Babkę polać polewą i posypać posypką.
Krok 4 - Babka Czarnulka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Henryka2 03.06.2013 19:28
Apetycznie wygląda.
Rafał10 03.06.2013 18:07
uhuhu jaka fajna ta czarnulka :) Świetny przepis !
safcia 03.06.2013 17:27
pewnie jest pyszna już dawno nie robiłam i jadłam babki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak