Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa z płatkami orkiszowymi

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

płatki orkiszowe 1 szklanka
mąka pszenna 1 i 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 1 szklanka
masło 25 dag
jajko 3 sztuka
skórka z cytryny 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
mleko 3/4 szklanki

Dodatkowo

czekolada mleczna 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa z płatkami orkiszowymi

Kroki postępowania

1
Płatki orkiszowe pełnoziarniste przy pomocy młynka do kawy zmielić na mąkę
Krok 1 - Babka cytrynowa z płatkami orkiszowymi foto
2
, masło utrzeć z cukrem na krem. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczypta soli i zmielonymi płatkami, następnie na zmianę z jajkami i mlekiem dodawać suchą mieszankę do kremu maślanego na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. Formę do keksa około 25 cm długości wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą, wyłożyć całe ciasto i wyrównać.
Krok 2 - Babka cytrynowa z płatkami orkiszowymi foto
3
Piec w temp.180st przez 60 minut po upieczeniu wystudzić, wyjąc z formy i na wierzchu ozdobić rozpuszczoną czekoladą.
Krok 3 - Babka cytrynowa z płatkami orkiszowymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania321 30.06.2017 15:32
wygląda pysznie :)
pestka 30.06.2017 11:15
ciasto smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak