Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 szt
cukier puder 1 szkl
smietana 18% 1 szklanka
mąka pszenna 2.1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sok z cytryny 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa

Kroki postępowania

1
Piekarnik nagrzałam do temperatury 170°C. Całe jajka ubiłam z cukrem pudrem zrobił się puch .
Krok 1 - Babka cytrynowa foto
2
Nie przerywając ubijania dodałam śmietanę, a następnie stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na koniec dodałam sok z cytryny i wymieszałam łopatką.
Krok 2 - Babka cytrynowa foto
3
Ciasto przelałam do okragłej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą Piekłam 50 minut w 170 stopniach .Sprawdzałam patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Krok 3 - Babka cytrynowa foto
4
Rozpuściłam 3 mikołaje lubię z nich czekoladę :) dolałam troszkę mleka i polałam ciasto udekorowałam kuleczkami spożywczymi.
Krok 4 - Babka cytrynowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 20.01.2014 09:34
bardzo dobra
SmakolykiJoanny 13.04.2013 11:10
Agnieszka B. witaj w kubie bo ja też się z tobą zgadzam :)
Agnieszka_B 11.04.2013 20:52
Uwielbiam ciasta łatwe w wykonaniu i pyszne przy konsumowaniu :)
Agata/MANTIS-KITCHEN 11.04.2013 06:39
Cudnie ci wyszła ta babeczka .
Janina 10.04.2013 16:44
Bardzo smaczne
Poison1988 10.04.2013 12:37
super przepis :) chętnie wypróbuję :)
Pomocnik 10.04.2013 12:17
piękna babka
2milutka 10.04.2013 11:01
świetna babeczka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak