Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka białkowa z polewą karmelową

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 1 szklanka
masło 1/2 kostki
białko 1 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 1 szklanka
rodzynki 100 gram

Karmel

cukier 7 łyżek
woda zimna 2 łyżki
masło 1/2 kostki
śmietana 30% 120 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Babka białkowa z polewą karmelową

Masło rozpuszczam na patelni i odstawiam aby przestygło. Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier. Obie mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i po trochu dosypuję do masy białkowej. Na końcu wlewam chłodne masło oraz rodzynki. Formę do babki smaruję masłem, posypuję mąką i wykładam moje ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 40 min.
Cukier na karmel wsypuję do rondelka z grubym dnem, wlewam dwie łyżki wody i podgrzewam na średnim gazie od czasu do czasu potrząsając rondelkiem ( nie mieszam łyżką.)aż cukier nabierze złotego koloru. Gdy cały cukier z karmelizuje się zestawiam z ognia, wlewam śmietankę i wrzucam masło pokrojone w kostkę. Energicznie mieszam, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Studzę i polewam upieczoną i przestudzoną babkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 30.06.2014 12:11
hmm pycha aż ślinka cieknie
Krzysztof15 18.04.2014 15:36
pyszna babeczka
Krysia_S 18.04.2014 13:30
Mmm... super babka z takim sosem ;)
Mniam 18.04.2014 06:53
Pyszna babka, a z takim sosikiem to niebo w gębie.
Kolorowa 17.04.2014 20:44
ciekawy przepis ;)
eMMe 17.04.2014 17:02
Super babka:)
Marta1986 17.04.2014 16:55
pysznie wyglada
Stenka 17.04.2014 16:27
smakowita babka, a przepis na polewę karmelową wykorzystam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak