Przepis i sposób przygotowania na: BABKA
masło - 1 łyżka
woda- 2 łyżki
cukier puder 15 dag.
spirytus - 2 łyżki
POLEWA:
masło - 1/2 kostki
cukier puder - 3 łyżki
kakao - 1 łyżka
jajko
Zagotować wodę na poncz, dosypać cukier. Do letniego syropu wlać rum i wcisnąć sok z cytryny. Z drożdży, cukru i odrobiny mleka zrobić rozczyn. Kiedy rozczyn urośnie dodać go do masła utartego z żółtkami, wsypać mąkę, sól, wlać pozostałe mleko i wyrobić ciasto. Następnie połączyć je z pianą ubitą z białek, delikatnie wymieszać i przelać do formy. Piec ok. 1 h. Gdy ciasto ostygnie, nasączyć ponczem. Masło, cukier i kakao zagotować, a kiedy masa przestygnie, wbić jajko i wymieszać, tak aby polewa była gładka . Zimną babkę można oblać polewą kakaową bądź dowolnie lukrem. Lukier: do garnka z wrzącą wodą włożyć masło, zestawić z ognia, wsypać cukier, wymieszać, wlać spirytus. SMACZNEGO !!!