Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z płatkami owsianymi i powidłami
Masło rozpuszczamy na niedużym ogniu, dodajemy połamaną na małe kawałki czekoladę i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Mocno schłodzone jajka ubijamy niemal na sztywno, dodając pod koniec syrop klonowy.
Zmniejszamy obroty robota i dodajemy partiami mąkę z płatkami owsianymi, a na koniec mleko.
Gdy składniki się połączą, wlewamy schłodzoną czekoladę z masłem oraz powidła i dokładnie miksujemy.
Dodajemy niezmiksowane płatki owsiane, płatki migdałów i żurawinę, mieszamy łyżką.
Ciasto nakładamy do foremek na muffinki (do 3-4 wysokości; do foremek- tulipanów nieco więcej).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut (tradycyjne foremki do muffinek) lub nieco dłużej- około 23 minut (w większych foremkach). Suchym drewnianym patyczkiem sprawdzamy czy babeczki są dostatecznie upieczone.
Po ostudzeniu oprószamy babeczki cukrem pudrem.