Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z budyniem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 0,88 kg
margaryna 0,45 kg
smalec 0,05 kg
jaja 7
cukier puder 3/4 szklanki
śmietana gęsta 3 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
mleko 1 szklanka
cukier 1,5 szklanki
masło 0,03 kg
cukier wanilinowy

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z budyniem

CIASTO:
0,85kg mąki, margarynę i smalec posiekać nożem. Dodać 3 całe jaja, cukier puder, śmietanę, proszek do pieczenia, a następnie zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto pozostawić przykryte ściereczką.

KREM:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Z 0,03kg mąki i masła zrobić bladą zasmażkę i wlać do gotującego mleka ciągle mieszając. 4 żółtka roztrzepać i również wlać do mleka pozostawiając na ogniu i mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy budyń pozostawić do ostygnięcia.

Urywając po kawałku cista wylepiać foremki. Resztę ciasta rozwałkować i wykroić w nim szklanką kółka (jak do pierogów) o średnicy zbliżonej do średnicy babeczek. Gdy budyń ostygnie nakładać po łyżeczce do każdej foremki, a następnie z wyciętych kółek zalepić górę tworząc babeczkę. Babeczki ustawić na blasze i piec w rozgrzanym do ok. 200°C piekarniku przez 20 min na złocisty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kamyk 04.08.2012 22:00
coś słodkiego
Ewelina47 31.07.2012 20:42
uwielbiam takie babeczki, jeszcze jak ktoś zrobi ...
owca441 31.07.2012 19:54
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak