Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ażurowe waniliowe naleśniki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl
mleko 220 ml
jajko 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
sól 1 szczypta
laska wanilii 1 szt
olej rzepakowy 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ażurowe waniliowe naleśniki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.

Dodajemy ziarenka wanilii wydrążone z 1 laski waniliowej.

Wlewamy rozbełtane jajka i połowę ( 50 ml ) oleju rzepakowego.

Dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia składników , odstawiamy na ok. 10 minut.

Po tym czasie wlewamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

Rozgrzewamy patelnię delikatnie natłuszczoną resztą oleju ( możemy to robić pędzelkiem lub nasączonym ręcznikiem papierowym ).

W miarę szybko wyciskamy ze szprycy ozdobny wzór naleśników i smażymy po kilkanaście sekund z każdej strony.

To samo robimy z resztą ciasta.

Zwijamy w rulony i obficie posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika10 13.01.2014 18:35
fajne naleśniki
Agata3 13.01.2014 18:02
Pyyyyszne!:D
monia2005 13.01.2014 17:52
Super pomysł ,ślicznie wyglądają
Jusiaa 13.01.2014 17:49
Coś innego, świetne :)
stokrotka 13.01.2014 17:39
Ale fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak