Przepis i sposób przygotowania na: Arbuzowe jabłka
750 g arbuza ( bez skóry i pozbawionych pestek )
2 szk cukru
1 cytryna ( sam sok )
Jabłka obrane i pozbawione gniazd nasiennych pokroić na kawałki i wrzucić do dużego garnka. Podgrzewać na ogniu aż się zagotują od czasu do czasu mieszając. Po około 10 minutach wrzucić pokrojonego na kawałki arbuza i dalej smażyć 5 minut. Następnie dodać cukier i sok z cytryny i smażyć kolejne 5 minut mieszając aby się nic nie przypaliło. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie można dodać jeszcze cukru. W konfiturze powinny być widoczne częściowo kawałki owoców. Tak przygotowaną konfiturę przestudzić, napełnić wyparzone słoiki ( ja użyłam 900 ml i wyszły mi 3 słoiki, ale można użyć mniejszych słoików ). Zakręcić zakrętkami i pasteryzować około 10 minut.