Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Arbuzowe jabłka

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłek papierówek 1,5 kg
cukru 2 szk
sok z cytryny 1 szt
arbuz

Przepis i sposób przygotowania na: Arbuzowe jabłka

1,5 kg jabłek papierówek ( obranych i pozbawionych gniazd nasiennych )
750 g arbuza ( bez skóry i pozbawionych pestek )
2 szk cukru
1 cytryna ( sam sok )

Jabłka obrane i pozbawione gniazd nasiennych pokroić na kawałki i wrzucić do dużego garnka. Podgrzewać na ogniu aż się zagotują od czasu do czasu mieszając. Po około 10 minutach wrzucić pokrojonego na kawałki arbuza i dalej smażyć 5 minut. Następnie dodać cukier i sok z cytryny i smażyć kolejne 5 minut mieszając aby się nic nie przypaliło. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie można dodać jeszcze cukru. W konfiturze powinny być widoczne częściowo kawałki owoców. Tak przygotowaną konfiturę przestudzić, napełnić wyparzone słoiki ( ja użyłam 900 ml i wyszły mi 3 słoiki, ale można użyć mniejszych słoików ). Zakręcić zakrętkami i pasteryzować około 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 10.05.2013 08:16
Robię szybkie przetwory z dodatkiem arbuza, ale najczęściej zagęszczam pektyną, więc w kilka minut mam pyszny dżemik, a owoce nie tracą koloru i smaku :) Wiele osób dziwi dodatek arbuza do przetworów ;)
Cukiereczek13 23.11.2012 18:31
super zdjęcie ;) konfitura rewelacja ;)
Anula 23.11.2012 12:21
nie jadłam jeszcze takiej konfitury
Monika111 23.11.2012 12:03
fajny przepis :)
Asia130 23.11.2012 11:21
ładne zdjęcie
EWI 23.11.2012 11:17
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak