Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Arbuzowa granita

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

arbuz 700 gram po obraniu
cukier puder 2,5 łyżki
sok z limetki 1 łyżka
wino czerwone 1/3 szklanki
bita śmietana do podania
bazylia świeża do dekoracji
czekolada do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Arbuzowa granita

Kroki postępowania

1
Arbuza obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze części (kostkę).
Krok 1 - Arbuzowa granita  foto
2
Tak przygotowany przekładamy do garnka, dodajemy sok z limonki, wino oraz cukier puder.
Krok 2 - Arbuzowa granita  foto
3
Całość dokładnie miksujemy.
Krok 3 - Arbuzowa granita  foto
4
Otrzymaną masę przelewamy do płaskiego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. U mnie mrożenie trwało 5 godzin.
Krok 4 - Arbuzowa granita  foto
5
Zamrożoną masę skrobiemy widelcem i porcjujemy do pucharków, szklanek itp.
Dekorujemy bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi i zieleniną (u mnie bazylia). Zajadamy!
Krok 5 - Arbuzowa granita  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 31.12.2015 02:04
Smaczna taka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak