Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Anyżowe ciasteczka

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3 i1/2 szkl.
masło 200 g
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 50 g
kwaśna śmietana 3 łyżki
Anyż nasiona Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Anyżowe ciasteczka

Kroki postępowania

1
Mąkę siekamy z masłem i cukrem ,dodajemy żółtka,śmietanę i anyż.Zagniatamy ciasto,owijamy folią spożywczą i wkładamy przynajmniej na godzinę do lodówki.
Krok 1 - Anyżowe ciasteczka foto
2
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm,wycinamy krążki i odciskamy wzorek za pomocą specjalnej pieczątki.
Krok 2 - Anyżowe ciasteczka foto
3
Ciasteczka pieczemy 15-20 minut w temp.190 stopni.Ja używałam termoobiegu i piekłam dwie blaszki za jednym razem.Upieczone studzimy na kratce.
UWAGA!
Ciasteczka są niesamowicie chrupiące i bardzo anyżowe.
Krok 3 - Anyżowe ciasteczka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 18.11.2013 16:26
Super, smaczne ciasteczka :)
margaret 18.11.2013 08:22
fajny pomysł:)
bietka 17.11.2013 18:20
super ciasteczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak