Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Andruty czekoladowo - kokosowe

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Któż z nas nie lubi wafli, andrutów, chyba nie ma takiej osoby, prawda? Andruty wykonane w domu smakują dużo lepiej niż kupne i znikają w mig z talerza. Takie wafelki można zajadać siedząc przed telewizorem, czy zabrać na wycieczkę lub piknik... i nie tylko.

Składniki:

składniki;

wafle tortowe 1 opakowanie
czekolada mleczna 50 g
czekolada gorzka 100 g
śmietanka 30% 200 ml
cukier puder 0.5 szklanki
wiórki kokosowe 0.5 szklanki
powidła śliwkowe 0.5 słoika

Porada

Czas przygotowania około 1 godziny + czas zastygania

Przepis i sposób przygotowania na: Andruty czekoladowo - kokosowe

1. Czekoladę połamać na kawałki włożyć do garnka i rozpuścić razem z cukrem pudrem, śmietanką oraz masłem.
2. Podgrzewać na małym ogniu do połączenia składników cały czas mieszając.
3. Do rozpuszczonej czekolady dodać wiórki kokosowe i dalej mieszać aż masa zgęstnieje.
Zdjąć z ognia i lekko wystudzić.
4. Na paterze położyć wafel, posmarować kremem i układać jeden na drugim do wyczerpania wszystkich wafli (ostatniego wafla nie smarujemy).
5. Przedostatni wafel posmarować powidłami śliwkowymi to da nam fajny posmak.
6. Nałożyć ostatni wafel, całość docisnąć deską i odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny.
Po tym czasie pokroić w kwadraty lub trójkąty.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak