Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ananasy w cieście

5.0
(40)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ananasy w cieście to klasyczny deser wywodzący się z kuchni azjatyckiej. Ciasto połączone ze świeżym, słodkim i dojrzałym ananasem, posypane wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem to ciekawa propozycja małej słodkości.

Składniki:

mąka pszenna 170 gramów
mleko 140 mililitrów
jajko 2 sztuki
cukier puder 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
wiórki kokosowe 4 łyżki
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
sól 1 szczypta
ananas świeży 1 sztuka
olej kokosowy 6 łyżek
cukier puder do posypania 2 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ananasy w cieście

Wykonanie:

1
Ananasa obrać ze skóry, pokroić na plastry około 5-8mm, a z każdego plastra wykroić twardy środek (rdzeń).
Krok 1 - Ananasy w cieście foto
2
Mleko zmiksować z jajkami, szczyptą soli, wiórkami i cukrami. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszać.
3
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego, plastry ananasa obtoczyć w cieście i smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Gotowe ananasy w cieście posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 08.11.2018 15:28
Smakowite krążki ananasa w cieście.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak