Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ananasek z galaretką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt
cukier 1 szkl
mąka pszenna 1,5 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda gazowana 3 łyżki
olej 3 łyżki

Krem

ananas z puszki 1 szt
cukier 200 ml
mąka ziemniaczana 3 łyżki
masło 1,5 szt

Galaretka

galaretka brzoskwiniowa 2 szt
woda 3 szkl

Porada

Masę po dodaniu pokrojonych ananasów wymieszać łyżką a nie mikserem - masa wówczas nie powinna się ściąć.

Przepis i sposób przygotowania na: Ananasek z galaretką

Biszkopt
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Żółtka połączyć z wodą gazowaną, dodać do ubitych białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodać do ciasta. Na końcu dodać olej. Delikatnie wymieszać. Biszkopt upiec na złoty kolor.

Krem
Z otrzymanego soku z ananasów ugotować kisiel. Powinno się otrzymać 1 szkl. soku. Gdyby brakło można dolać wody.Masło utrzeć z cukrem i dodać kisiel. Odsączone i pokrojone w kostkę ananasy dodać do kremu. Wyłożyć na biszkopt.

Galaretka
Galaretki rozpuścić w wodzie i tężejącą wylać na krem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak