Przepis i sposób przygotowania na: Amur na kaszy jaglanej z batatem
Aby przygotować to pyszne danie potrzebujecie: filety z amura, kaszę jaglaną i bataty. Do tego przyprawy i gotowe. Ryby rodzaju amura lubią się ze wszystkimi ziołami, zwłaszcza tymiankiem, natką pietruszki. Obowiązkowo musi też być czosnek.
Kroki postępowania
Kaszę jaglaną wypłukać parę razy w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem. Wrzucić na osoloną, wrzącą wodę i przykryć garnek pokrywką.
Gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż wchłonie cały płyn i zmięknie. Odstawić.
Batata obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem spod suszonych pomidorów i smażyć do miękkości. Pod koniec posypując tymiankiem.
Dodać ugotowaną kaszę jaglaną i pokrojone suszone pomidory. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę smażyć.
Przyprawić solą, pieprzem i natką pietruszki.
W trakcie przygotowywania kaszy, smażymy rybę.
Na patelni rozgrzać oliwę spod suszonych pomidorów i wrzucić pokrojone w plasterki dwa ząbki czosnku. Smażyć do momentu, aż zaczną pachnieć i szybko ściągnąć z patelni. Należy uważać, żeby ich nie spalić, gdyż staną się gorzkie.
Na takiej rozgrzanej oliwie położyć filety z amura i smażyć z dwóch stron. Czas obróbki zależy od grubości fileta. Najlepiej obserwować bok ryby w miejscu gdzie jest najgrubsza.
Jeżeli mięso zbieleje mniej więcej do połowy, wtedy odwracamy na drugą stronę.
Gorącą sałatkę z kaszy jaglanej wykładamy na talerz i kładziemy kawałek ryby, dekorując ją chipsami z czosnku. Można dodatkowo posypać świeżą natką pietruszki.
Smacznego :)