Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Amoniaczki

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 1 kilogram
margaryna 250 gram
smalec 1 łyżka
cukier waniliowy 1 sztuka
kwaśna śmietana 1 szklanka
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 3 sztuki
amoniak 30 gram

Dodatkowo

cukier 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Amoniaczki

Kroki postępowania

1
Śmietanę, cukier, żółtka i amoniak roztrzepać trzepaczką i zostawić na kilka godzin. Ja zostawiam na noc.
Krok 1 - Amoniaczki foto
2
Mąkę przesiać dodać margarynę i smalec. Rozetrzeć w dłoniach tak żeby nie było grudek tłuszczu.
Krok 2 - Amoniaczki foto
3
Do mąki z tłuszczem dodać rozczyn, szczyptę soli, cukier waniliowy i wyrobić ciasto
Krok 3 - Amoniaczki foto
4
Odkrawać po kawałku, wałkować na grubość 2-3 milimetry i wycinać ciastka. Spód ciasta można podsypać mąką podczas wałkowania, góry nie posypywać.
Krok 4 - Amoniaczki foto
5
3/4 szkl cukru wsypać na talerz i maczać w nim ciastka stroną wałkowaną lekko dociskając.
Krok 5 - Amoniaczki foto
6
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.12 min w temp. 190 stopni.
Krok 6 - Amoniaczki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak