Przepis i sposób przygotowania na: Ambasador
Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka – miksujemy. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia – mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy 2 łyżki wrzącej wody i mieszamy.( wodę dodaje po to, że po upieczeniu biszkopt jest wilgotny i nie trzeba go paczować). Przelewamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i pieczemy ok 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa:
Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka i gotujemy, w szklance mleka rozrabiamy budynie i 2 łyżki mąki. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobione budynie i gotujemy. Gotowe budynie zostawiamy do wystudzenia.
Margarynę ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy do niej po łyżce zimnego budyniu. Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Do kakaowej masy dodajemy kawałki ananasa z puszki, posiekaną białą czekoladę, posiekane orzechy i rodzynki. Do jasnej masy dodajemy rodzynki, posiekaną 1/2 tabliczki mlecznej czekolady, orzechy i wiśnie kandyzowane.
Na biszkopt wykładamy ciemną masę, następnie jasną masę. Dekorujemy startą czekoladą.
Smacznego!!!