Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

aloo baigan tarkari, curry z ziemniaków i bakłażana

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 1
ziemniaki 3
cebula 2
ząbki czosnku 3
natka kolendry 1 gałązka
kolendra mielona 1 łyżka
Kurkuma mielona Prymat 1 łyźeczka
kumin 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
olej 5 łyżek
sól 1-2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: aloo baigan tarkari, curry z ziemniaków i bakłażana

Bakłażana i ziemniaki pokrój w kostkę. Każde przełóż do osobnej miseczki. Warzywa posyp solą,kurkumą i wymieszaj. Odstaw na ok 10 minut. Kolendrę posiekaj.
Posiekaj cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć ziemniaki,podsmażaj ok 1-2 minuty i wyjmij je łyżką cedzakową. Na tym samym oleju podsmaż bakłażana,tak samo jak ziemniaki ok 1 do 2 minut.
Cebulę i czosnek wymieszaj,dodaj kolendrę w proszku, i paprykę. Przyprawy wrzuć na patelnię,na której wcześniej smażyły się warzywa i smaż kilka minut. Po upływie ok 5 minut dodaj warzywa i wymieszaj.
Całość zalej szklanką gorącej wody,zmniejsz ogień,przykryj pokrywką i duś przez ok 15-20 minut.
Podawaj posypane posiekaną kolendrą lub jeśli jej nie lubisz natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 30.10.2015 08:16
Nie robiłam tej potrawy
Jumper123 23.10.2015 09:30
ciekawy przepis na pewno spróbuje
Ada-Gaba 22.10.2015 22:58
chetnie wyprobuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak