Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

a'la placki po węgiersku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cebula 1 sztuka
mąka na oko
olej do smażenia
mięso wieprzowe bez kości 0,5 kg
czosnek 2 ząbki
przecier pomidorowy 500 ml
oregano 1 szczypta
bazylia 1 szczypta
cząber 1 szczypta
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: a'la placki po węgiersku

Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na drobnej tarce. Następnie do startych ziemniaków dodajemy mąkę i doprawiamy według uznania. Smażymy przed podaniem.

Sos:
Mięso kroimy w niewielkie kawałki i smażymy. Następnie dodajemy cebulę i dalej smażymy. Jeżeli cebula nam się już podsmażyła' dolewamy trochę wody i dusimy mięso i cebulę. Kiedy mięso już jest miękkie dodajemy cały przecier pomidorowy (ok. 500 ml). Dodajemy czosnek i doprawiamy według uznania. Sos zagęszczamy mąką.

Placki polewamy sosem, dajemy kleksa ze śmietany i przystrajamy natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.02.2013 00:16
warto takie robić.
babajaga1969 19.11.2012 16:24
dobre danie
Poison1988 19.11.2012 13:57
świetne!
aisoglam 19.11.2012 13:07
Fajny przepis
Adamorek 19.11.2012 11:33
ciekawa wersja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak