Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane kalarepki z kaszą jaglaną i ogórkami małosolnymi

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kalarepka młoda 2 szt
kasza jaglana 200 g
suszone pomidory 8 szt
oliwki czarne 1 garść
ogórki małosolne 4 szt
olej z suszonych pomidorów 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
masło klarowane 1 łyżka
ocet balsamiczny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane kalarepki z kaszą jaglaną i ogórkami małosolnymi

Kalarepki obieramy i gotujemy w wodzie z łyżeczką cukru ok. 50 minut. Z wystudzonych kalarepek wydrążamy środki. Usunięte resztki kalarepki drobno siekamy.
Kaszę płuczemy na sicie zimną wodą i gotujemy na małym ogniu w szklance wody. Kiedy kasza wchłonie cały płyn, zdejmujemy ją z ognia. Dodajemy drobno posiekane suszone pomidory, pokrojone w małą kostkę ogórki małosolne i oliwki. Dodajemy resztki kalarepki oraz łyżkę masła klarowanego. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Całość dokładnie mieszamy. Farszem wypełniamy kalarepki. Delikatnie skrapiamy olejem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 02.07.2015 09:45
Ostatnio robiłam pieczone kalarepy i bardzo mi smakowały. Twoja propozycja jest bardzo kusząca i ciekawa.
Malinka 02.07.2015 09:05
Bardzo to dla mnie oryginalny przepis :) Ciekawa jestem smaku...
wwwiolka 01.07.2015 23:22
Bardzo fajne danie.
Konczi 01.07.2015 19:49
one muszą być przepyszne ....
2milutka 01.07.2015 19:16
świetna propozycja :)
Adamorek 01.07.2015 19:09
fajny sposób na niedocenianą kalarepkę
cukiereczek 01.07.2015 17:41
apetyczny widok
Grazyna0211 01.07.2015 17:38
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak